El passat dissabte 29 de setembre vam tenir el plaer de participar a la 1ª Jornada Animalista a la Caserna (Volem la Caserna) de Sabadell.

Mara I jornada Sabadell 2018

Un moment de la ponència: “Veganismo, ¿una identidad social emergente?”

L’antropòloga i coordinadora del grup Mara Martinez Morant, va presentar la recerca titulada “Veganismo, ¿una identidad social emergente?” realitzada l’any 2016. L’objectiu d’aquesta investigació etnogràfica era determinar si existeix (o no) una identitat vegana:

“El veganismo aparece como generador de una identidad social emergente en las sociedades occidentales que implica una actitud de respeto hacia los animales no humanos. Consiste en un firme posicionamiento ético fundamentado en la convicción de que los otros animales, al tener un sistema nervioso central similar al de los animales humanos, pueden sentir dolor, característica que los hace acreedores de respeto y consideración moral. Las personas veganas deciden conscientemente no consumir productos derivados de la explotación y muerte de los otros animales ni utilizar a estos en ningún ámbito de la vida humana. El veganismo deviene una filosofía de vida, configurada por un conjunto de prácticas integradas que un individuo abraza porque otorga forma material a una particular narrativa de auto-identidad.
La propuesta es desarrollar una investigación, en clave etnográfica, sobre la existencia o no de una identidad no antropocentrista ni especista de las personas que, adhiriéndose al veganismo, se convierten en veganas y, actuando por principios, son generadoras de una acción en cadena de la cual son pioneras y que puede conducir a que progresivamente un número cada vez más crítico de individuos acompañen esa decisión”.

En el següent enllaç podeu descarregar l’estudi Veganismo, ¿una identidad social emergente?

Adrià I jornada sabadell 2018

“Sintiència i neurociència, quins són i com són els cossos que importen?” títol de la segona ponència del grup.

D’altra banda, el neurobiòleg i investigador del grup, Adrià Voltes, va presentar una ponència titulada ‘Sintiència i neurociència, quins són i com són els cossos que importen?’, al llarg de la qual va explicar diversos estudis científics que adrecen la qüestió de la sintiència en els altres animals, fent especial èmfasi en peixos i invertebrats. Aquestes dades posen de manifest que els temps en què els cossos no-humans eren considerats màquines desproveïdes de processos mentals han acabat, la comunitat científica presenta una tendència favorable en el reconeixement de la sintiència en els altres animals. Si els cossos sintients són cossos que importen, les dades objectives ens conviden, doncs, a eixamplar el nostre paraigües moral.

Celebrem l’èxit d’aquesta 1ª Jornada i felicitem a l’organització Vive la vida Vegan , Vallès Antiespecista i Progat Sabadell.

De ben segur els debats mantinguts durant el dia d’ahir ens resultaran d’utilitat per millorar la nostra comprensió del moviment, així com també per continuar desenvolupant eines i aliances per la defensa dels altres animals.

Pin It on Pinterest

Share This