El passat 20 de novembre Antropologia de la Vida Animal, grup d’Estudis d’Etnozoologia, adscrit a l’Institut Català d’Antropologia, va participar a la 4ª Setmana de l’Antropologia amb la taula rodona titulada “Etnozoologia tentacular: els altres animals des de diferents mirades del coneixement”.
L’acte, que tingué lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, va ser presentat per la coordinadora del grup Mara Martínez Morant, qui va exposar una definició de les discilpines que acullen les línies de treball del nostre grup de recerca: l’Etnozoologia i els Estudis Crítics Animals (ECA). Pel que fa a l’Etnozoologia, la Mara la va definir com:
“el estudio inter, intra, multi y transdisciplinar de las relaciones entre los animales humanos y los otros animales. Es saber cómo se clasifican, conciben y vinculan unos y otros animales. La etnozoología reúne diferentes ramas de saber como la antropología, biología, historia, geografía, lingüística y ecología, entre otras”.
D’altra banda, pel que fa als ECA, va afirmar que:
“A diferencia de las tendencias dominantes que consideran a los otros animales en función de su utilidad, los ECA reconocen la violencia sistemática del especismo y plantean soluciones a través de un lenguaje realista, concreto y accesible, manifestando su compromiso ético y político con la liberación de todos los animales y la sostenibilidad del planeta”.
La coordinadora del grup va ser també la primera ponent en exposar la seva recerca amb la xerrada titulada “Els altres animals en algunes pràctiques artístiques“, durant la qual presentà un itinerari per analitzar com es considera i tracta l’altre animal convertit en matèria prima a disposició de l’art.
La segona xerrada va córrer a càrrec de l’Adrià Voltes, qui va analitzar el debat sobre la sintiència en pops i el futur pròxim de la relació humà/pop i ciència/ètica atenent al projecte de domesticació d’aquest cefalòpode. El títol de la xerrada va ser: “Sintiència octòpoda i els tentacles de la domesticació“.
Maria Suñol va ser la membre del grup encarregada de la tercera xerrada de la tarda. Amb el títol “La paradoxa de la carn: estratègies psicològiques que normalitzen el consum humà de certs animals“, la ponent va analitzar els mecanismes psicosocials que permeten la coexistència de valors animalistes i conductes carnistes en els humans.
Finalment, l’esdeveniment acabà amb un debat amb el públic assistent on s’aprofundiren en conceptes com el de sintiència/consciència, psicologia/cultura carnista o representació.
Celebrem l’èxit de la taula rodona i quedem convençudes que els espais d’anàlisi crítica de l’antropocenstrisme i l’especisme són imprescindibles en una societat que cada cop més es qüestiona la seva relació amb la resta d’animals.